Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2018. Július 28. 14:26, szombat | Külföld
Forrás: mti

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

Deme Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia energiatudományi kutatóközpontjának nyugalmazott tudományos főmunkatársa szerint:

a 2011-es fukusimai atomkatasztrófának nem lesznek olyan egészségügyi következményei, mint az 1986-os csernobilinak.

Deme Sándort az M1 aktuális csatornán pénteken arról kérdezték, hogy kaliforniai borokban kimutatták a radioaktív cézium-137 izotópot, ami összefüggésbe hozható a fukusimai katasztrófával.

A kutató azt mondta: "minden borban van cézium-137 az északi féltekén", mert az atomrobbantások és az 1986-os csernobili robbanás miatt a talajra került.

A cézium-137-nek 30 év a felezési ideje, tehát még most is körülbelül a fele megvan annak a mennyiségnek, amely Csernobil után ülepedett le a talajon, és a negyede annak, amely a légköri atomrobbantásokból származik. A cézium ugyanúgy felszívódik a növényekbe, mint például a kálium, és ha megfelelően érzékenyek a műszerek, kimutathatják bárhol - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha elfogyasztjuk azt a szőlőt, amelyből az említett borok készültek, körülbelül ugyanakkora dózist kapunk, mintha egyszer nem szellőztetnénk a lakásban, és a radonszint picit magasabb lenne.

Minimális mennyiségekről van szó - közölte, hozzátéve: csak a méréstechnika érzékenységét bizonyítja, hogy "bármiből bármit ki tudnak mutatni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.